Sofia Yakovleva, una dintre adolescentele cu care colegii noștri de la Brașov lucrează, a participat săptămâna trecută, la Geneva, la cea de-a 55-a sesiune a Consiliului pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite - "Protecting Children on the Move in Times of Crisis Cannot Wait!".
Sofia are 15 ani și s-a refugiat din orașul ucrainean Bucha, în Brașov, în martie 2022, la câteva zile după începerea războiului. Ea vine frecvent la Centrul de Reziliență și Inovare din Brașov (RIF), fiind în special interesată de atelierele de digital skills. Este pasionată de algebră, geometrie și fizică.
Copii și tineri refugiați sau migranți au fost primiți, pe 15 martie, la Națiunile Unite pentru a discuta cu autoritățile, marcând un nou pas în acceptarea copiilor migranți și refugiați ca motoare ale schimbării.
În discursul său, Sofia a solicitat îmbunătățiri în domeniul educației, servicii de sprijin și promovarea drepturilor copiilor refugiați, subliniind în același timp importanța creșterii gradului de conștientizare pentru a încuraja empatia și a schimba percepțiile despre refugiați. Iată o parte din discursul său de la Geneva:
„Când am ajuns în România, nu aveam prea multe opțiuni de a alege unde să mergem sau unde să locuim. Am fost norocoși că prietenii noștri ne-au invitat la ei acasă, așa că am avut temporar o locuință. Multe familii nu au această șansă, așa că sunt nevoite să cumpere un apartament sau să locuiască la hotel pentru o perioadă lungă de timp. Nimeni nu știe când se va opri războiul și când se vor putea întoarce acasă și își vor putea continua viața.
Oamenii cărora li se cere să le ofere refugiaților adăpost și locuințe nu ne văd ca pe niște oameni care au pierdut totul din cauza războiului. Dar nu este corect. Noi am pierdut totul și suferim din această cauză.
Copiii care au plecat de acasă din cauza războiului nu au ales această cale. Ei nu sunt vinovați pentru asta. Din cauza războiului, copiii au pierdut tot ceea ce aveau, inclusiv educația și lucrurile cu care se puteau dezvolta.
Guvernele ar trebui să îmbunătățească educația copiilor. Este o parte importantă din viața copiilor și nu putem să nu mai trăim din cauza războiului care a intrat în țara noastră. Atunci când copiii ajung într-o altă țară, guvernul ar trebui să le ofere mai multe opțiuni diferite de a alege unde pot locui, unde pot primi mâncare și haine.
Dacă copiii nu sunt de acord cu modul în care le sunt respectate drepturile, guvernul ar trebui să-i asculte vorbind despre aceste probleme, deoarece unul dintre cele mai importante drepturi ale copiilor este acela de a ne împărtăși liber gândurile și dreptul de a fi ascultați.
Guvernul ar trebui să organizeze evenimente ca acesta pentru ca oamenii să audă de la refugiați și copiii care au trăit experiența de a-și părăsi patria și de a veni într-o altă țară fără nimic. După aceea, oamenii vor înțelege și vor fi mai primitori și își vor schimba modul în care gândesc despre refugiați. Copiii ca mine au o experiență pe care nu toți copiii au avut-o. Dar, în același timp, suntem cu toții copii și toți avem drepturi.
Atunci când copiii devin refugiați, au nevoie de mult sprijin. Copiilor le lipsește un pachet de sprijin pentru a se dezvolta și a-și continua educația, deoarece țările nu oferă întotdeauna aceste oportunități”.