COMUNICAT PRESĂ: Federațiile Române de Fotbal și Gimnastică iau măsuri suplimentare de protecție a copiilor, la inițiativa Terre des hommes

cv

Cele două federații sportive au semnat o politică de siguranță și protecție a copilului și au introdus astfel noțiunea de „safeguarding” în mediul sportiv din România

BUCUREȘTI, 12 AUGUST 2021. Pentru prima oară în România, două importante federații de sport își asumă un angajament oficial și complet, care are ca scop o mai bună protecție a copiilor din punct de vedere fizic și emoțional (safeguarding).

La inițiativa Fundației Terre des hommes România, dl. Răzvan Burleanu, Președintele Federației Române de Fotbal, și dna Alina Drăgan, Secretar Federal al Federației Române de Gimnastică, au semnat joi, 12 august, un angajament public conform căruia vor lua măsuri specifice pentru a proteja toți copiii care se antrenează și fac sport în cadrul cluburilor.

În ultimele luni, Terre des hommes, delegația română a celei mai importante organizații elvețiene de protecție a copiilor, a pregătit acest document în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii și Adopţii (ANDPDCA), cu cele două federații și cu specialiști în protecția copilului. Documentul este în același timp un ghid care detaliază o serie de acțiuni de prevenție și răspuns în situații care ar pune în pericol integritatea fizică și emoțională a copiilor. Sunt atinse inclusiv subiecte sensibile precum:

  • presiunea de a performa,
  • contactul fizic,
  • bullying.

Sunt explicate în detaliu ideea de safeguarding, tipurile și semnele abuzului la copii, atitudinea potrivită în relația cu un copil victimă a relelor tratamente și, de asemenea, sunt indicate măsuri simple care pot preveni situații de abuz. Informațiile au fost selectate și adaptate standardelor de safeguarding ale UEFA, ale Coaliției Internaționale Keeping Children Safe, standardelor Internaționale de Safeguarding in Sport, British Gymnastics și coordonate cu legislația română.

Alături de cele două federații și ANDPDCA, la evenimentul de joi au fost invitați și reprezentanți din diferite cluburi sportive din țară, reprezentanți ai Ministerelor Educației și Tineretului și Sportului, alături de specialiști în siguranța copilului din partea Terre des hommes.

Declarații de azi, 12 august:

  • Răzvan Burleanu, Președintele Federației Române de Fotbal: „Federația Română de Fotbal a adoptat anul acesta trei documente strategice, care ne îndrumă activitatea pe următorii cinci ani: Planul Strategic pentru Dezvoltarea Fotbalului în România 2021 – 2026, Strategia Tehnică a Federației Române de Fotbal, Strategia pentru Dezvoltarea Fotbalului Feminin Românesc 2021 – 2026. Dacă în cazul Planului Strategic, FRF a înregistrat încă din anul 2015 o premieră, fiind prima federație sportivă națională care a adoptat un asemenea document programatic, și în cazul strategiei tehnice și a celei pentru fotbalul feminin, suntem din nou deschizători de drumuri. Cele trei strategii, alături de alte documente, precum Codul de Conduită, Codul de Etică, Codul Anticorupție și Strategia Antidiscriminare, Politicile de Safeguarding vor completa setul de reglementări care asigură cadrul de desfășurare a activităților fotbalistice în condiții de siguranță, integritate, corectitudine. După cum vedeți, implicarea Federației Române de Fotbal în proiectul ”Mediu Sigur pentur Copii în Sport” nu a fost deloc întâmplătoare. Siguranța și protecția copiilor sunt pentru noi o responsabilitate asumată și lansez către toate federațiile sportive naționale invitația de a urma exemplul nostru de azi și de a adopta norme de safeguarding.”
  • Cristian Ghiță, Subsecretar de Stat în Ministerul Tineretului și Sportului: „Ministerul Tineretului și Sportului va urmări să introducă procedurile de protecție a copiilor în sport in rândul instrumentelor formale, iar Strategia Națională pentru Sport de anul viitor va cuprinde regulile de creare a unui mediu sigur pentru copii, în vederea unui mediu sportiv mult mai curat.”
  • Adina Codreș, Consilier Superior Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții: „Trebuie să conștientizăm că fără aceste noțiuni de safeguarding nu se poate merge mai departe, societatea și copiii s-au schimbat și se schimbă, iar noi trebuie să prevenim și să răspundem adecvat la orice context care îi poate vătăma. Să ne asigurăm că împreună respectăm dreptul copiilor de a fi apărați împotriva oricărei forme de violență.”
  • Alina Drăgan, Secretar Federal, Federația Română de Gimnastică: „Ce ne dorim noi ca oameni este să creștem copii sănătoși și fericiți, indiferent că ajung să facă înaltă performanță sau nu. Vom avea oameni de valoare dacă îi creștem sănătoși și fericiți. Federația Română de Gimnastică are deja o persoană desemnată ca responsabil de safeguarding și suntem mândri că peste 100 de antrenori au fost deja instruiți pe tema  siguranței copiilor în cadrul acestui proiect.”
  • Tudor Roșu, Head of Eastern European Delegation Terre des hommes: „Federația Română de Fotbal și Federația Română de Gimnastică au fost primele invitate să semneze acest document, deoarece reprezintă două sporturi populare și aspirațiile celor mai mulți copii. Dar crearea unui mediu sigur pentru copii în sport este posibilă doar dacă vom aduce împreună toți actorii - cluburi și federații din toate celelalte sporturi, dar și părinți, profesori, instituții și ministere de resort”.

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului european „Mediu sigur pentru copii în sport” (“Keeping Children Safe in Sport”), co-finanţat de Programul Drepturi, Egalitate și Cetăţenie al Uniunii Europene (REC 2014-2020) și coordonat de Fundaţia Terre des hommes România, în parteneriat cu Terre des hommes Grecia și Terre des hommes Ungaria. În cadrul acestui proiect, parteneri oficiali în România sunt Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii și Adopţii și Federaţiile Române de Fotbal și Gimnastică.

Despre Fundația Terre des hommes România

Terre des hommes este o organizaţie independentă, neutră și imparţială, care are ca scop protecţia drepturilor copiilor. Delegaţia română este activă aici încă din 1992, cu scopul de a contribui la crearea unei lumi în care drepturile copiilor, așa cum sunt definite în „Convenţia privind drepturile copilului”, să fie întotdeauna respectate. Folosim și promovăm principii inedite de educaţie (precum mentoratul, participarea copiilor în societate, metodologia Mișcare, Joc și Sport) și propunem soluţii alternative, precum justiţia restaurativă  în cazurile ce implică minori. În total în 2020, 11.001 copii au beneficiat de proiectele Tdh în România.