Comunicat de presă iunie 2022

ukr

În Ucraina, sute de băieți și fete au fost uciși sau răniți grav de focuri de armă, bombardamente sau explozii de mine. Adolescentele sunt vulnerabile la exploatare sexuală și abuz. Unii copii chiar au fost luați de la părinți. Cu toții suferă traume profunde. Acest lucru distruge viețile copiilor de astăzi și pune în pericol viitorul adulților de mâine. În urma consultărilor de la Lugano privind reconstrucția Ucrainei, organizația elvețiană de ajutorare a copiilor Terre des hommes ia poziție și atrage atenția asupra necesității de a proteja soarta tuturor acestor copii și de a-i ajuta să fie parte din această reconstrucție. Răspunsul imediat al Terre des hommes în Ucraina și în țările vecine a acordat prioritate protecției copilului. Atât în țările de frontieră, cât și în vestul Ucrainei, echipele noastre multidisciplinare evaluează și răspund nevoilor copiilor, tinerilor și familiilor, care locuiesc temporar în centre de primire și tranzit, precum și în comunități. Pe măsură ce războiul continuă, sprijinul psihologic adaptat este o componentă esențială a planurilor de redresare pe termen lung. "Trebuie să protejăm copiii de ororile războiului, asigurând îngrijire și asistență esențiale, educație, interzicerea torturii și tratamentelor inumane sau degradante. Orice formă de abuz sau neglijare trebuie evitată în mod absolut. Asigurarea accesului umanitar pentru asistența copiilor este o prioritate, iar investiția în sănătatea mintală și bunăstarea psihologică a copiilor ar trebui să rămână o piatră de temelie în eforturile noastre", susține Barbara Hintermann, directorul general al Terre des hommes.

În calitate de organizație elvețiană, lider în domeniul protecției copilului, solicităm tuturor părților care se reunesc pentru URC (Conferința de redresare a Ucrainei) de la Lugano din 4 și 5 iulie 2022 să-și amintească: viețile copiilor și familiilor ucrainene au fost sfâșiate de război, dar redresarea Ucrainei va depinde de puterea și reziliența lor. Acționând alături de ei și în interesul lor, putem reface viața lor și restabili speranța pentru generația următoare. Prin urmare, îndemnăm toate părțile interesate să se asigure de respectarea și protecția drepturilor copiilor, răspunzând în același timp nevoilor lor umanitare imediate. Acestea ar trebui să rămână priorități ale Planului de redresare și dezvoltare al Ucrainei.

Fundația Terre des hommes (Tdh) este cea mai importantă organizație elvețiană pentru ajutorarea copiilor. În 2021, am sprijinit două milioane de copii și membri ai comunităților lor din întreaga lume, cu accent pe sănătatea mamei și a copilului, migrația și accesul copiilor la justiție. Am instruit, de asemenea, persoane care, la rândul lor, au sprijinit încă 3,1 milioane de copii și membri ai comunităților lor. www.tdh.ch