Elevi din 5 județe din România au desfășurat în ultima lună o adevărată campanie anti-violență, bazată pe propriile lor idei: expoziții de desene și colaj, scenete, filmulețe, afișe și au organizat 11 evenimente, în cadrul ACTIV: ACȚionează Împotriva Violenței!, un proiect al Fundației Terre des hommes România.
Am organizat la BUCUREȘTI o conferință de presă în care am prezentat rezultatele proiectului.
În ultimii doi ani, specialiștii fundației s-au asigurat că profesorii și elevii înțeleg mai bine cauzele care care stau la baza atitudinilor negative: norme sociale, stereotipuri, prejudecăți. Un total de 201 elevi între 11-15 ani au fost implicați în analiza situației, identificare și conturarea de răspunsuri și în implementarea de acțiuni concrete. Apoi, au fost create Comitete Consultative ale Copiilor în fiecare din cele 15 școli vizate de proiect, iar aceștia s-au întâlnit lunar pentru a discuta inițiative pentru combatere a violenței și campanii de conștientizare. Părinții, personalul școlar și membrii ai comunității au participat la prezentarea inițiativelor.
În paralel, 200 de profesori au participat la formări, prin care au înțeles cum pot transforma climatul școlar într-un mediu ce promovează respectul, non-discriminarea, egalitatea de șanse și tratament.
„Am adus în atenție subiectul violenței în școli, pentru că nu poți preveni ceea ce nu cunoști și nu înțelegi. Violența este un organism de sine stătător și trebuie să ne luptăm împotriva ei în moduri inovatoare și – foarte important – în mod constant. Suntem purtătorii unor povești, pentru care răspunsul este simplu: toată lumea are nevoie de ajutor. Este responsabilitatea noastră să îl oferim”, a spus Ana Vlădescu, Project Manager.
Proiect derulat de Fundația Terre des hommes Elveția (România), în parteneriat cu Reprezentanța din Republica Moldova a Fundației Terre des Hommes Lausanne – Elveția, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este să aducă schimbări pozitive asupra violenței de gen în mediul școlar, la nivel de atitudine și comportament din partea copiilor, la nivel de strategii de adresare a violenței de către cadrele didactice, pornind de la o înțelegere mai bună a normelor sociale, stereotipurilor, prejudecăților care stau la baza atitudinilor negative și prin implicarea copiilor, devenind actori activi ai schimbărilor.
În 2022 a fost publicată în premieră și o cercetare în acest sens: Tipurile de violență cel mai des întâlnite în cadrul școlilor din România
Mai multe detalii pe site-ul proiectului https://childrenagainstviolence.com/ro/
Mulțumim partenerului media al conferinței de presă de la București: ENTR, RFI.
Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă!