BUCUREȘTI, 23 septembrie 2021. Un total de 250 de elevi și 375 de profesori din România, Moldova și Ucraina colaborează într-un proiect unic pentru a combate violența de gen în mediul școlar. Elevii și profesorii sunt încurajați să devină agenți ai schimbării: profesorii vor promova respectul, non-discriminarea, egalitatea de șanse și tratament, iar elevii vor înțelege mai bine cauzele, modalitățile de prevenție și vor realiza inclusiv campanii de combatere a violenței de gen în școli.
În cadrul proiectului ACTIV: ACTionează Împotriva Violenței, așa numite „Comitete Consultative ale Copiilor” vor fi create în fiecare școală și se vor implica direct în identificarea și conturarea de răspunsuri la problema violenței și la implementarea de acțiuni concrete. După ce vor înțelege mai bine responsabilitatea lor în apariția violenței de gen, copiii se vor exprima ei înșiși prin materiale creative care vor sensibiliza și informa colegii, părinții și profesorii. Astfel, în România, vor lua parte la inițiativă 150 de copii între 11-15 ani, cu o proporție egală de gen, din 15 școli din orașe și comune defavorizate din județele Olt, Dolj, Gorj, Bacău și Municipiul București.
„ACTIV: ACTionează Împotriva Violenței!” este un proiect derulat de Fundația Terre des hommes Elveția (România), în parteneriat cu Reprezentanța din Republica Moldova a Fundației Terre des Hommes Lausanne – Elveția si Separate Division of Terre des Hommes Foundation in Ukraine, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de schimbare a climatului școlar și reducere a violenței bazate pe gen, prin abordarea cauzelor sale structurale: norme sociale, stereotipuri, prejudecăți, lipsa procedurilor instituționale de intervenție, prin implicarea copiilor, care vor deveni actori activi ai schimbărilor.
În toate cele trei țări, școlile implicate au fost alese în funcție de rata abandonului școlar, numărul cazuri de violență înregistrate și diferențele privind rezultatele școlare între elevi.
„ACTIV: ACTionează Împotriva Violenței” pleacă de la premisa că prevenția înseamnă să înțelegem cauzele violenței de gen: norme sociale, stereotipuri, prejudecăți și lipsa procedurilor de intervenție. Astfel că profesorii vor lua parte la formări, pentru a înțelege în profunzime fenomenul și a discuta despre soluții.
Context
Violența de gen este o formă de manifestare a relațiilor inegale de putere între bărbați şi femei, care a dus la dominarea şi discriminarea femeilor din partea bărbaților (Organizația Națiunilor Unite, 1996). ONU a recunoscut faptul că violenţa asupra femeilor este un obstacol pentru atingerea egalităţii, a dezvoltării şi a păcii şi că încalcă şi aduce atingeri drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale.
România se află printre primele 5 țări din Europa în privința violenței școlare. Conform statisticii MEN pentru 2016–2017, procentul cazurilor de violență în școală ajungea până la 57% (în cazul copiilor cu vârste între 11-15 ani). În Moldova, UNICEF raporta că 76% dintre copiii cu vârsta între 2-14 ani au parte de metode violente de disciplină si aproape fiecare al doilea adolescent cunoaște un coleg care suferă de intimidare în școală. În Ucraina, în 2017, 24% dintre copii au fost victime ale violenței în școli conform UNICEF.
Există mai multe forme de manifestare a violențelor de gen precum:
• Violență sexuală: viol, abuz sexual (orice activitate sexuală impusă)
• Violență fizică: atac fizic de orice fel, trafic de persoane/sclavie
• Violență emoțională și psihologică: abuz psihologic, sechestrare
• Practici tradiționale dureroase/vătămătoare: mutilare genitală, mariaj timpuriu, interzicerea dreptului la educație
• Violență socio-economică: interzicerea accesului la servicii de sănătate,educație, carieră, marginalizare, excludere socială, negarea unor drepturi civile, politice, sociale
• Violență cibernetică: hărțuire online, urmărire online (nedorită) etc
• Violență simbolică: efect al unor norme, cutume și valori masculine.
Conținutul acestui comunicat nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă!