Tinerii din Centrul de Detenție Brăila -Tichilești au învățat tehnici de imprimare 3D și utilizare a mașinilor tehnologice pentru dezvoltarea unor abilități care să-i ajute la o mai bună reintegrare în societate.
Cursurile s-au desfășurat în FabLab (Fabrication Laboratory) – un laborator înființat în Centru de către echipa Fundației Terre des hommes România. Am deschis acest FabLab pentru ca tinerii să se orienteze mai ușor în plan social și profesional după eliberarea din Centru și să aibă mai multe șanse de a găsi un loc de muncă.
Cursurile din FabLab au inclus inițiere în modelarea și printarea 3D, programare mașini cu comandă numerică și grafică vectorială pentru gravare cu laser. Tinerii au învățat să printeze obiecte simple: brelocuri personalizate, fluiere, roți, dar și obiecte-cadou pe care le trimit acasă familiei.
Impresiile tinerilor cursanți din FabLab ne-au fost transmise chiar de ei prin câteva interviuri. Sunt poveștile unor tineri care au învățat ceva din lecțiile aspre ale trecutului și care acum își schițează viitorul cu grijă, atenție și mult curaj: unii își doresc să urmeze o facultate, să se realizeze profesional, alții să își deschidă o mică afacere. Ei ne-au mărturisit că tehnologia 3D le creează oportunități la care nu s-ar fi gândit, care le oferă deschideri surprinzătoare în viitor.
Își dorește să experimenteze diverse modele de 3D printing pentru a înțelege tehnica cu adevărat
E.P este un autodidact cu spirit întreprinzător, îi plac tehnologiile digitale, îi place să testeze și să învețe practicând.
E.P. a ajuns în Centrul de detenție din Tichilești când era elev la Colegiul Tehnic ”Mihail Sturdza” din Iași. Acum are 25 de ani. Este fascinat de mașini și sporturi cu mașini (drifting), exerciții fizice și sporturi extreme (base jumping). Dar îi place și să asculte muzică; în timpul liber mergea cu prietenii la concerte, la evenimente.
În Centru, punctul de atracție pentru el este atelierul FabLab unde învață tehnici de modelare și printare 3D. E.P consideră că ”modelarea 3D are o arie de aplicare foarte mare, iar cunoașterea tehnicilor de 3D printing creează deschideri către multe opțiuni și posibilități. De asemenea, mi se pare foarte interesantă gravarea cu laser pentru că reprezintă un mijloc de creare și personalizare mult mai frumos decât stickerele, de exemplu”, ne-a povestit el.
Imprimarea 3D nu i se pare dificilă pentru ca îi place și o înțelege. Însă recunoaște că i-ar trebui mai multă răbdare. ”La cursuri mă descurc puțin mai greu pentru că sunt autodidact și nu am răbdare să ascult toate detaliile și toți pașii, dorind să trec cât mai repede la partea practică pentru a înțelege cu adevărat.”
A printat deja un breloc și un motor secționat cu piese mobile (piston, arbore cotit), a gravat un breloc din lemn și imagini cu mașini. Și-ar dori să creeze multe altele, dar are nevoie de acces la internet. Este convins de posibilitățile nebănuite ale acestor instrumente și ar vrea să le poată explora în voie.
Cursurile din FabLab i-au dat o idee de o mică afacere, dar i-au și trezit dorința de a-și cumpăra propria imprimantă 3D și propriul aparat de gravură cu laser pentru a le folosi după bunul plac. Are multe idei pe care vrea să le pună în aplicare, dar mai întâi își dorește să meargă la cursuri de calificare sau specializare după ce iese din Centru.
Pentru E.P, lucrurile s-au aranjat într-un mod surprinzător. ”Dacă eram eliberat condiționat în urmă cu 4 luni ratam acest FabLab și modelarea 3D, subiect pe care plănuiesc să îl integrez în viața și în activitățile mele.”
Sfatul lui pentru cei mai tineri este să își hrănească cât mai mult pasiunile și setea de cunoaștere cu ajutorul cărților, revistelor, emisiunilor tv. ”Să utilizeze cât mai multe mijloace pentru a rămâne în contact cu sinele lor real, neimpactat de influențele negative ale mediului în care trăiesc”, le transmite E.P.
Ar vrea să învețe să creeze jocuri video
A.S. are 24 de ani și a venit de la Liceul Tehnologic din Slobozia. Este pasionat de desen, de muzica underground, de jocurile video și filme, îi plac plimbările cu bicicleta, îi place să facă skateboarding, alergări freerun și parkour.
Merge la cursuri în FabLab pentru că învață ceva nou și util care are tangență cu hobby-urile lui. La cursuri se descurcă binișor, ar face practică de printare 3D zilnic, daca ar fi posibil. Ar face multe lucruri, ar printa personaje din jocurile digitale în măsura în care i-ar permite condițiile din Centru. I-ar plăcea sa învețe sa facă montaje video și audio.
După ce iese din Centru ar vrea să se înscrie la Universitatea Politehnica din București, specializarea Automatică și Calculatoare, și speră să ajungă să creeze jocuri video.
Întrebat ce mesaj are el pentru tinerii nou-veniți in Centru, A.S. îi sfătuiește să fie cuminți, iar după ce ies din Centru să prețuiască libertatea! Dar mai mult decât libertatea, sa prețuiască familia și persoanele dragi care le-au fost alături în timpul detenției. “Mie mi-au trebuit ani să învăț ce le-am transmis lor”, își încheie el mesajul.
Un loc de muncă sau propria afacere – oricare variantă este posibilă
V.B. este un tânăr optimist, încrezător în forțele proprii. Era elev la liceu când a ajuns în Centrul Tichilești, la vârsta de 19 ani.
Îi place să se plimbe cu bicicleta și să joace fotbal, și din când în când sa meargă la pescuit.
Cursurile din atelierul FabLab îl atrag pentru că acolo învață ceva nou, dar din păcate, din cauza programului din Centru, ajunge rar la cursuri. Este convins că aceste cursuri îl vor ajuta într-un fel, în viitor, și de aceea încearcă să nu lipsească. Are în pregătire un proiect care ar putea deveni o afacere, ne povestește el cu entuziasm. În același timp, V.B. se gândește serios la studii: vrea să ia bacalaureatul și să facă o facultate.
Are încredere că va găsi oportunități de angajare și că nu va duce lipsă de loc de muncă după ce se va elibera.
Timpul trece repede când construiești obiecte utile și amuzante
S.V. este pasionat de desen dar și de sport, îi place să joace volei și fotbal. Are 17 ani și vine de la Colegiul ”Garabet Ibrăileanu” din Iași.
Participă cu mare interes la cursuri în atelierul FabLab deoarece sunt tot felul lucruri noi acolo pe care le vede pentru prima oara. ”Tot ce fac în FabLab mă captivează, timpul trece foarte repede aici”, ne-a mărturisit el. Se descurcă destul de bine cu imprimanta 3D. A printat deja brelocuri și câteva obiecte amuzante, unele le-a oferit cadou, și ar vrea să mai realizeze multe altele.
După ce iese din Centru se gândește să continue școala, eventual să facă niște cursuri de specializare, și să își deschidă propria afacere. Poate tot în domeniul tehnologiei 3D, pentru că se pot crea atât de multe lucruri utile, ne povestește S.V.
Și-a propus să ajute și alți tineri cu povestea lui de viață
B.D. este un tânăr prietenos și îi apreciază cam pe toți cei din Centru – colegi sau gardieni - pentru că el simte că sunt oameni buni și îl ajută.
B.D. are 27 de ani. Înainte să ajungă în Centrul Tichilești era elev la Colegiul Tehnic Motru din județul Gorj.
Este pasionat de fitness, haltere, fotbal, dar cel mai mult îi place să citească și să se dezvolte personal.
Merge la cursuri în FabLab pentru că îi place să învețe lucruri noi. Este un domeniu atractiv și interesant, dar i se pare puțin dificil pentru că nu a mai lucrat cu instrumente tehnologice. În FabLab a printat brelocuri, statuete, vaze și alte obiecte, o parte din ele ar vrea să le ofere familiei și prietenilor. Învață tehnologie digitală de dragul de a învăța, și cu speranța că îi va fi de folos odată, în viitor.
Are în plan să ia examenul de bacalaureat și apoi să se înscrie la facultate. S-ar bucura dacă ar avea posibilitatea să se pregătească și să obțină permisul de conducere cât timp este în Centru. Ar vrea să lucreze ca șofer pe o autobasculantă cu betonieră. Ar fi și o ocazie bună în care i-ar fi de folos cursurile de 3D printing: dacă se strică o piesă de la mașină, ar putea să o fabrice ușor la imprimanta 3D cu scannerul.
Pentru B.D. dezvoltarea personală reprezintă motivația și scopul în toate activitățile lui. Știe cât de mult contează aceasta, și pentru el și pentru alții. După ce se eliberează ar dori să îi ajute ca voluntar-mentor cu povestea lui de viață pe tinerii din detenție dar și pe cei din afară, pentru că ”un exemplu pus în fața lor este mai bun decât documentarea” , ne spune B.D.
***
Laboratorul FabLab a fost înființat în Centrul de Detenție Brăila Tichilești, în cadrul proiectului PRECISION 2 – promovarea bunăstării și reducerea recidivei în rândul făptuitorilor minori din România. Prin acest proiect, peste 250 de copii și tineri din centre de detenție din România vor beneficia de un program care urmărește să asigure reintegrarea lor în societate. Proiectul este derulat de Fundația Terre des hommes în perioada 2023-2025, cu finanțare din partea MEDICOR Foundation.