Aproximativ 70 de copii și tineri privați de libertate au intrat în dialog online cu cinci mari sportivi români. Webinarele organizate astfel de Terre des hommes Romania au avut ca scop promovarea sportului ca mijloc de dezvoltare personală (fizic, psihologic sau profesional) și de reabilitare.
Iulian Stamate (handbalist), Dan Andrei Savenco (handbalist), Gabriel Manu (antrenor de fotbal), Andrei Roșu (sportiv de anduranță) și Pavel Badea (fost fotbalist) au vorbit tinerilor din Centrul de Detenție Craiova (Dolj), Centrul de Detenție Tichilești (Brăila), Centrul Educativ Târgu Ocna (Bacău) și Centrul Educativ Buziaș (Timiș), iar înregistrările vor ajunge la toți cei găzduiți în aceste centre. Cele 5 înregistrări (în format audio) vor fi disponibile și publicului larg pe canalul Youtube al Terre des hommes România.
„Am avut și eu momente în care credeam că toți aveau ceva cu mine, însă mi-am dat seama că pot să mă analizez și să evoluez. Oamenii specializați vă pot deschide ochii și mintea în multe feluri. Vă recomand să vorbiți între voi și să fiți sinceri unii cu alții”, le-a spus handbalistul și antrenorul Iulian Stamate tinerilor.
Trainerii Fundației au lucrat și cu personalul pentru a perfecționa competențele personale și profesionale ale acestora: aproximativ 30 de profesioniști din aceste centre au fost formați prin sesiuni de instruire și coaching, așa încât să aplice metode de educație prietenoase și practice, bazate pe mișcare și sport. Metodologia specifică, gândită pentru a încuraja în rândul tinerilor un stil de viață benefic minții și trupului, a fost cea numită „Mișcare, Joc și Sport (MJS), care antrenează și dezvoltă nu doar corpul, ci și abilitățile sociale prin jocuri.
„Sport pentru copii și tineri privați de libertate” este un proiect derulat de Fundația Terre des hommes și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a programului „În stare de bine”.
Terre des hommes crede într-un sistem de justiție care protejează toți tinerii, inclusiv pe cei privați de libertate, și le oferă o șansă reală de reabilitare.