Building Bridges: Construirea de punți pentru comunitatea de refugiați

Prin acest proiect, dorim să îmbunătățim accesul la sprijin și oportunități pentru refugiații ucraineni și refugiații din alte țări, care locuiesc în România. Sprijinim refugiații cu oferirea de informații care să-i ajute să navigheze sistemul social din România, asigurăm accesul la cazare temporară de urgență, oferim activități pentru îmbunătățirea sănătății mintale și psihosociale, activități de competențe digitale, ajutăm la crearea de inițiative ale tinerilor astfel încât ei să-și antreneze gândirea critică și să devină implicați civic.

Scopul nostru principal este de a împuternici și de a cultiva reziliența în cadrul comunității de refugiați.

Fiecare persoană (tineri și adulți în vârstă de 16 ani) poate participa la sesiunile PM+ (Problem Management+), o metodă de sprijin psiho-emoțional prin care ajutorul vine din partea unei persoane care vorbește limba lor, dar care nu este psiholog.

Oferim cazare de urgență familiilor ucrainene cu copii, nou sosite în România, sau care sunt evacuate din centre de cazare sau apartamente private și au nevoie de cazare pentru o perioadă de tranziție de maximum 7 zile până când vor găsi o altă locuință sau vor călători mai departe.

Susținem și promovăm inițiative inovatoare din punct de vedere tehnologic, artistic sau social propuse de adolescenți în mișcare (refugiați, solicitanți de azil, migranți). Echipa noastră oferă sprijin administrativ și financiar pentru ca acești tineri lideri să își pună în aplicare ideile în inițiative care să schimbe comunitatea.  

Prin activitățile de consolidare a competențelor digitale, ne propunem să creștem nivelul de alfabetizare digitală a participanților, precum și să le prezentăm o mare varietate de mijloace de creație digitală, cum ar fi imprimarea 3D, tăierea și gravura cu laser (din lemn, carton, piele artificială și produse metalice), personalizarea textilelor și a ceramicii, precum și cusutul și broderia digitală. Toate sesiunile de dezvoltare a competențelor digitale sunt completate de activități care îmbunătățesc starea emoțională a participanților noștri.  

În anii trecuți, echipa noastră a introdus metodologia ICAM în școli, concepută pentru a dota școlile cu resurse, cunoștințe și instrumente pentru a pune în aplicare cele mai bune practici menite să îmbunătățească incluziunea și implicarea copiilor migranți în viața școlară.  Prin acest proiect, vom aduce metodologia ICAM în alte 6 școli.

Acesta este un proiect finanțat de Fondul de răspuns rapid prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Migrație (SEM) din Elveția.

 

tineri initiative civice