O aplicație tip chatbot prietenos a fost creată pentru tinerii care intră în contact cu justiția în cadrul unui proiect inedit pe care Fundația Terre des hommes il desfășoară. Aceasta a fost testată și de 33 de tineri români din centre de detentie /educaționale care i-au adresat câteva întrebări despre drepturile lor. Simultan, o aplicație Facereader înregistra reacțiile lor pentru a le identifica emoțiile, desigur cu acordul lor.
Ce pot să fac atunci când colegii de cameră râd de mine?Cum pot să îmi ajut verișoara care trece printr-un abuz în familie? Ce drepturi am ca minor?
În încercarea de a sprijini tinerii români care intră în contact cu justiția, Fundatia Terre des hommes si partenerii sau au creat o aplicație-chatbot prietenos, care a avut dublu rol: de a răspunde la întrebările lor punctuale (ca cele de mai sus) și a le da încredere că părerea și drepturile lor sunt luate în serios de adulți. Scopul întregului proiect este de a promova soluții de IA pentru o mai bună asistență juridică a copiilor victime din Uniunea Europeană și riscuri reduse de abuz asupra lor.
Sprijinul psihologic și de la specialiști rămân esențiale, însă în secolul XXI nu trebuie excluse soluțiile bazate pe inteligență artificială inclusiv în acest gen de intervenții. Mai ales dacă acestea îi pot atrage și motiva pentru o mai bună educație și un viitor demn, la care au cu toții dreptul.
Tinerii au fost implicați activ și în crearea chatbotului și au avut satisfacția de a vedea proiectul încheiat și de a oferi părerea lor, ceea ce se întâmplă rar in situatia lor. Au spus că li se pare util să obțină instant răspuns clar la întrebări care altfel nu-și primesc prea ușor rezolvare.
I-Access My Rights este co-finanțat de UE și este implementat de o echipă puternică formată din 7 organizații de specialiști bine pregătiți: Terre des hommes România, Terre des hommes – centrul coordonator regional din Ungaria, Terre des hommes Hellas - Grecia, SAPI (Bulgaria), Centrul pentru Dreptul IT și IP (proprietate intelectuală) al Universității din Leuven (KU Leuven), Noldus (Olanda) și Lawren.io (Belgia).