copii deseneaza

Anunț de selecție: trainer

Fundația Terre des hommes (Tdh) este cea mai mare organizație nonguvernamentală din domeniul protecției copiilor din Elveția. Tdh derulează proiecte de dezvoltare și programe de ajutor de urgență în peste 30 de țări din întreaga lume. În România, Terre des hommes activează din 1992. În fiecare an, mii de copii din România și familiile lor beneficiază de proiecte în cadrul a două domenii principale de intervenție: consolidarea sistemelor de protecție a copiilor și a sistemelor de justiție a minorilor și copii afectați de migrație.

Proiectul SUN: Urmărește să protejeze drepturile copiilor refugiați sau migranți neînsoțiți sau  separați de familie aplicând prevederile din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și încurajând schimbul transnațional de informații în materie de cunoștințe și bune practici. Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene (CDFUE)  este un instrument de protejare și garantare a drepturilor fundamentale ale tuturor cetățenilor de pe teritoriul Uniunii Europene.

Proiectul este implementat de o echipă formată din șapte organizații cu experiență în acest domeniu:

  •      Foundation for Access to Rights (Bulgaria) – coordonatorul de proiect,
  •      Arsis Koinoniki Organosi Ypostirixis Neon (Grecia),
  •      Fundatia Terre des hommes 
  •       Sirius Policy Network on Migrant Education (Belgia)
  •       Stichting Nidos (Olanda),
  •       Associazione Volontarius Onlus (Italia),
  •       Associacio Comissio Catalana d'Ajuda al Refugiat (Spania).

Durata: Septembrie 2024 – Ianuarie 2025.

 

Obiectivele principale ale proiectului:

1. Consolidarea capacității profesioniștilor de a proteja drepturile UASC (Copii neînsoțiți solicitanți de azil) prin intermediul CFREU (Carta drepturilor fundamentale a UE);

2. Facilitarea cooperării dintre părțile interesate naționale și transnaționale care se ocupă cu reprezentarea juridică, primirea, îngrijirea și educația UASC pentru a proteja și promova drepturile fundamentale ale acestora;

3. Consolidarea cunoștințelor și a capacității practicienilor din domeniul juridic, a instituțiilor/agențiilor independente de drepturile omului de a se angaja în litigii si practici litigioase la nivel național și european;

4. Creșterea gradului de conștientizare a rolului și a potențialului CFREU de a proteja drepturile fundamentale ale UASC.

 

Context:

În 2018, Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA) a identificat categoria minorilor neînsoțiți ca fiind supusă unuia dintre cele mai ridicate riscuri cu privire la respectarea drepturilor fundamentale ale omului în domeniul migrației. Potrivit statisticilor UNICEF, unul din trei copii care trăiesc în afara țării în care s-au născut este refugiat (Sursa: FRA).

În 2020 numărul minorilor neînsoțiți străini intrați în țară a atins 980 de persoane, un număr de aproape 4 ori mai mare decât în anii anteriori (sursa: UNHCR). Este previzibil că numărul migranților din România va crește mult mai repede, având în vedere faptul că în 2020, 34 600 de persoane au încercat să intre pe teritoriul țării, față de 6042 în 2019 și 2787 în 2018. 15-20% dintre migranți sunt minori. (Sursa: IGI)

De la sfârșitul lunii februarie 2022, în România au sosit 1 356 564 de refugiați, dintre care aprox. 314.000 copii (29,39%) și 580.000 femei (54,29%), conform datelor statistice din 14 iulie 2022. În prezent, în România sunt 83 936 de refugiați ucraineni.

 Scopul si obiectivele:

Pentru a continua activitățile în cadrul proiectului SUN, Fundația Terre des hommes este interesată de contractarea serviciilor de consultanță/training pentru următoarele activități:

  • Participare la lansarea Manualului pentru practicieni în luna Septembrie 2024.
  • Participare la formarea de formatori ce va avea loc în Barcelona în perioada 3-4 octombrie 2024.
  • Susținerea și organizarea a trei training-uri de câte 2 zile pentru 60 de specialiști, experți in domeniul migrației, a minorilor migranți separați și neînsoțiți.

Descrierea activităților:

Unul din obiectivele principale ale proiectului a fost acela de a elabora un program de formare multidisciplinar comun și adaptabil și să pregătească un manual pentru practicieni cu privire la punerea în aplicare a drepturilor fundamentale ale UASC, astfel cum sunt consacrate în CFREU, inclusiv prin litigii strategice. Acest instrument de lucru împreună cu TOT-ul care va avea loc în Barcelona va sta la baza formărilor ce vor avea loc în perioada noiembrie 2024-ianuarie 2025, formări ce se vor derula în trei locații diferite (București, Brașov și Constanța) pentru profesioniști și practicieni (inclusiv avocați de litigii strategice).

Prima etapă va fi participarea la evenimentul de lansare a Manualului pentru practicieni ce va avea loc în Bucuresti și participarea la formarea de formatori din Barcelona din luna octombrie (3-4 octombrie), cea de-a doua etapă fiind derularea celor 3 training-uri pentru specialiști. Structura cursului va fi discutată și agreată în prealabil împreună cu echipa de proiect din cadrul Terre des hommes. Training-urile se vor derula pe parcursul a 2 zile de formare pentru fiecare sesiune.

Trainerul se va implica în întregul proces, fiind principalul responsabil pentru livrarea cursurilor ce vor avea loc și a materialelor la sfârșitul activității. Consultantul este responsabil pentru dezvoltarea prezentărilor necesare derulării sesiunii de formare conform curriculului de traing agreat de toți partenerii din proiect precum și de rapoartele de training la finalizarea acestora. Consultantul va participa la întâlnirile echipei de proiect (online), precum și la întâlniri separate cu membri ai echipei, în funcție de necesități.

Livrabile:

  • Un raport de sinteză în urma participării la formarea de formatori din Barcelona;
  • Realizarea design-ului de training/a prezentărilor conform curriculumului pus la dispoziție de Terre des hommes.
  • 3 rapoarte de training (format pus la dispoziție de organizație).

 

Condiții specifice:

Terre des hommes va semna un contract de consultanță cu prestatorul (persoană juridică). Plata va fi împărțită în 3 tranșe, plătite după finalizarea fiecăror obiective și livrabile specificate mai sus, după cum urmează:

  • Prima tranșă de 20 % la semnarea contractului
  • A doua tranșă de 30%  după finalizarea designului de training și a primei sesiuni de formare pe baza unui raport de activitate agreat de Tdh;
  • Cea de-a treia tranșă de 50% la finalul ultimelor două sesiuni de formare fiind însoțită de documentele justificative solicitate.

Costurile suplimentare ale trainerului pentru logistică, transport, cazare, per diem, etc. nu vor fi acoperite separat de Tdh, acestea fiind incluse în ofertă și ulterior în contract. Costurile legate de organizarea sesiunilor de formare din Romania vor fi suportate de către Tdh (chirie săli, cazare participanți, deplasare, pauza de cafea, catering).

Oferta transmisă trebuie să evidențieze detaliat pe număr de zile costurile aferente activităților propuse.

Responsabilități generale:

Consultantul își va îndeplini atribuțiile în deplină conformitate cu Carta Terre des hommes și Convenția cu privire la Drepturile Copilului. În ceea ce privește Politica de protecție a copilului, consultantul se angajează să o respecte pe deplin și să depună toate eforturile pentru a asigura respectarea tuturor celor implicați în proiect.

Cerințe minime:

  • Experiență în livrarea de formări în domeniul migrației și drepturilor copilului precum și în domeniul juridic al reprezentării legale pentru respectarea drepturilor minorilor neînsoțiți;
  • Datorită specificității domeniului abordat este recomandată experiența juridică în reprezentarea legală a minorilor neînsoțiți, a migranților.
  • Autonomie în identificarea surselor de informare (de ex. literatură de specialitate, legislație) necesare pregătirii unui design de training cu principii agreate pentru respectarea interesului superior al copilului și furnizarea echipei de proiect cu materiale relevante, având la bază Curriculum de training realizat și Manualul pentru practicieni.
  • Capacitatea de a lucra în echipă, de a se consulta și colabora cu terți specialiști pentru buna desfășurare a proiectului;
  • Sensibilitate culturală;
  • Abilități de redactare a unui raport de activitate a atribuțiilor prevăzute în proiect;
  • Capacitatea de a aplica reguli de conduită bine definite și tact în interacțiunile cu minorii neînsoțiți și reprezentanții lor legali;
  • Abilități interpersonale puternice, precum și abilități de comunicare scrisă și orală;
  • Limba engleză;
  • Confidențialitatea, maturitatea și profesionalismul în orice moment sunt esențiale pentru această poziție;
  • Adaptabilitate la schimbări logistice și de context

Procesul de aplicare

Dosarul trebuie să includă:

  1. Scrisoare de intenție (max. 1 pagină)
  2. Oferta financiară. Plățile se vor face pe baza unui contract de servicii cu o persoană juridică. Oferta financiară trebuie să includă toate costurile și comisioanele legate de executarea sarcinilor. Costurile trebuie să fie afișate în EUR, TVA inclus. Menționați dacă sunteți plătitor de TVA sau nu.
  3. CV-ul personalului specializat.

Criterii de evaluare și selecție a dosarelor:

  1. Scrisoarea de intenție a solicitantului;
  2. Experiență anterioară relevantă;
  3. Oferta financiară.

Termen limită:

Vă rugăm să trimiteți toate documentele din dosar până la data de 13 septembrie 2024, la adresele de email: marius.cernusca@tdh.org , rodica.novac@tdh.org

Persoană de contact: Coordonator Național, Marius Cernușcă, 0737.823.678

Trainer anunt227.97 KB