Pe 20 noiembrie s-au împlinit 30 de ani de la semnarea Convenției Drepturilor Copilului și la 70 de ani de la semnarea Declarației Drepturilor Copilului, însă datele arată că pentru copii sunt încă multe probleme grave și urgente. De aceea, organizațiile Terre des hommes România, Salvați Copiii România, SOS Satele Copiilor România și World Vision România au lansat un raport care analizează evoluția acestor drepturi și readuce în atenție urgența măsurilor care trebuie luate pentru binele copiilor din România.
Copiii din România trec prin experiențe traumatizante, iar statisticile arată îngrijorător, indiferent că vorbim despre educație, violență, migrație, sărăcie, mortalitate infantilă, mame adolescente sau familii vulnerabile în general. Șapte probleme au fost identificate ca fiind printre cele mai grave și urgente pentru copiii din România, conform analizei indicatorilor din raportul Child Rights Now! privind drepturile copiilor.
Raportul poate fi descărcat gratuit de aici
Pe scurt, datele statistice din raport arată că România este țara în care:
- Anual, peste 46.000 de copii părăsesc timpuriu şcoala.
- Rata copiilor de vârstă școlară neînscriși la școală este de 6% la nivelul întregii populații, dar ajunge la 22% pentru copiii de etnie romă și la 29% pentru copiii cu dizabilități.
-
Aproape o treime dintre copiii României trăiesc sub pragul național al sărăciei.
-
3% dintre copii adorm flămânzi și nu au niciodată suficientă mâncare.
-
La fiecare 1.000 de nașteri mor 7 nou-născuţi.
-
Unul din doi părinți crede că pedeapsa corporală este pentru binele copilului.
-
Doar 42% din copiii cu vârsta de 7-18 ani sunt consultați de adulți în ce privește deciziile familiale.
Semnatarii raportului consideră că „un angajament politic real, care ar putea să schimbe radical situația copiilor din România, necesită punerea copiilor în centrul politicilor publice din mai multe sectoare prin:
- evaluarea realistă a nevoilor copiilor,
- colectarea de date dezagregate despre copii și alocarea unor fonduri suficiente și direcționate către copii,
- o schimbare majoră de abordare față de situația actuală, în care bugetele sectoriale sunt ajustate cu minimul necesar.”
Este pentru prima dată când ne-am unit forțele la nivel național și solicităm cu o singură voce luarea de măsuri ferme, coerente, consistente și participative pentru ca drepturile copilului să fie respectate cu adevărat. Avem nevoie de o Românie demnă și prietenoasă pentru copii.
Raportul pentru România a fost realizat de organizațiile membre ale inițiativei globale: Fundația Terre des hommes România, Salvați Copiii România, SOS Satele Copiilor România și World Vision România. În lume, Save the Children International, Terre des hommes International, SOS Children’s Villages International, World Vision International, alături de ChildFund Alliance și Plan International formează Alianța Joining Forces, ce luptă pentru respectarea drepturilor copiilor și tinerilor vulnerabili. În acest context, Alianța a elaborat un raport despre provocările pe care le trăiesc copiii în acest moment și l-au lansat anul acesta, la New York și Geneva. Raportul a avut în vedere informațiile primite din mai multe țări, printre care și România.
În România evenimentul Child Rights Now! a fost realizat în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie și a avut loc în cadrul Festivalului Drepturilor Copilului organizat de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC).