25 de adolescenți moldoveni vor dezvolta propriile idei de afaceri

În perioada 11- 14 august 2022, 25 de elevi din 25 de școli beneficiare în proiectul Joboteca au participat la o tabără de vară de educație antreprenorială organizată de Terre des hommes Moldova. Pe parcursul celor 4 zile, tinerii au avut ocazia să afle ce este antreprenoriatul, cum pot deveni antreprenori, au testat idei de afaceri și au participat la exerciții practice de scriere a etapelor unui plan de business.  

 

Activitățile au inclus atât informații teoretice cât și activități practice și creative, care să îi ajute pe elevi să testeze cum e să fii antreprenor și să inițiezi o afacere de la zero. Printre subiectele abordate se regăsesc: leadership, management, abilitățile unui antreprenor, de la idee la afacere, etapele de lansare a unei afaceri, promovarea afacerii, comunicarea în echipă, etc.    

După inițierea teoretică, elevii au început să își contureze domeniile în care își doresc afacerea. Astfel, au ales: alimentație, divertisment, turism, reciclare deșeuri, educație, IT. Pornind de la acestea au lucrat în grupuri pentru a veni cu primele lor idei. Au avut apoi ocazia să le valideze, prezentându-le celorlalți colegi și cu ajutorul trainerilor au înțeles cum ar trebui să le ajusteze pentru a crea o strategie viabilă, care o dată pusă în practică ar putea deveni, o afacere de succes.  

 

Elevii au propus idei, le-au ajustat și le-au testat prin mai multe exerciții practice, de exemplu, analiza SWOT, strategia Canvas și mai multe jocuri pentru consolidarea echipelor, pe care le vor putea aplica mai apoi în grupurile din școlile lor cu care vor lucra la definitivarea ideilor.  

 

La finalul taberei, elevii au menționat că în urma acestui program au acumulat cunoștințe nu doar în domeniul antreprenoriatului, dar și informații de cultură generală, au cunoscut oameni noi și au aflat despre  alte oportunități. Totodată, câțiva elevi au menționat despre faptul că există resurse și posibilități, depinde de fiecare dintre noi să le valorificăm eficient pentru a realiza ceea ce ne propunem.  

 

„Prin intermediul acestui program 25 de tineri din 25 de localități diferite, au fost expuși al alt tip de informație și o altă modalitate de predare decât ce văd în școală. Pentru noi este important ei să pună în practică ceea ce au învățat, să construiască echipe și în următoarele 2 luni să  definitiveze ideile lor și să reușim să îi ajutăm să identifice surse de finanțare. Noi în calitate de mentori vom depune tot efortul pentru a dezvolta proiecte de lungă durată în aceste localități”, Dorin Curoșu, formator în cadrul taberei.  

 

Revenind acasă, tinerii vor începe să lucreze la planul afacerii, unii dintre ei au optat pentru antreprenoriat social. Pe parcursul a două luni, vor avea suportul mentorilor care îi vor ghida pas cu pas în crearea strategiei și îi vor ajuta să găsească potențiali finanțatori. În luna octombrie, în cadrul unei Gale organizate de Tdh Moldova, elevii își vor prezenta ideile și vor face un schimb de experiență despre cum a decurs procesul de lucru asupra planului de afaceri, ce au descoperit nou pe parcurs și care sunt planurile lor pentru următoarea perioadă.  

 

Proiectul „JOBOTECA – Program pilot de pregătire a tinerilor din Moldova pentru piața muncii” este implementat de Fundația Terre des hommes, biroul România și biroul Moldova, în parteneriat cu Ministerul Educației și Culturii al Republicii Moldova, în perioada februarie 2021 - ianuarie 2024. Proiectul are o valoare totală de 1 110 396 euro și este co-finanțat de Uniunea Europeană în proporție de 90%.