12 tineri au creat o platformă digitală pentru copiii victime sau făptuitori

image

12 tineri din centrele de detenție din țară au creat o platformă digitală de evaluare a serviciilor juridice gratuite pentru copiii suspectați sau acuzați. ”Noi am construit-o. Acolo sunt ideile noastre, pentru că noi știm ce ne-a lipsit  în penitenciar.... Ce m-a impresionat pe parcursul creării aplicației: libertatea de a vorbi, de a îmi exprima părerea.” (Marian, tânăr eliberat condiționat din Centrul de Detenție Craiova)  Aplicația ”Sprijin juridic pentru mine” le permite copiilor să își exprime opiniile, dorințele și sentimentele într-un mod simplu și anonim. Platforma îi ajută să se implice mai activ în viața lor și reprezintă un mod de a le spune profesioniștilor care lucrează cu copiii făptuitori despre lucrurile care sunt importante pentru ei. Platforma este funcțională, va rămâne accesibilă și poate fi deschisă pe site-ul https://www.smartsurvey.co.uk/s/TDH_Romania

Aplicația a fost creată în cadrul unui proiect al Fundației Terre des hommes, Clear Rights, proiect care a urmărit să construiască o conexiune între tinerii aflați în conflict cu legea și avocații din oficiu care le apără drepturile în instanță.

Tinerii au fost încurajați pe tot parcursul proiectului, iar în conferința numită ”Reflecții privind programele de asistență, reabilitare și reintegrare a minorilor în contact cu legea penală ” - din 22 noiembrie 2022, de la Craiova, avocați, juriști, asistenți sociali  au arătat cât de importantă este educația și au insistat asupra prevenției  chiar de la vârste foarte mici. ”Punem accentul pe educație, insistăm mai mult pe explicație, pe a înțelege ce au greșit, și mai puțin pe pedeapsă”, a subliniat reprezentantul DGASPC Dolj. Dna. Lavinia Bucur, președinte CNASR, a adăugat că prevenirea ar trebui să fie mai dezvoltată decât intervenția sau post-intervenția. Este de dorit ca prevenirea să aibă loc la nivel local, dar deoarece nu există suficienți specialiști, este nevoie de voluntari, au concluzionat participanții la conferință.

Proiectul CLEAR RIGHTS – consolidarea asistenței juridice pentru copiii din Europa, coordonat de Fundația Terre des hommes, a fost inițiat din dorința de a răspunde unei lipse de acces al copiilor la asistență juridică de calitate. Proiectul a inclus workshopuri de pregătire pentru avocați, care au învățat cum să perfecționeze justiția pentru copii în România și cum să lucreze cu copiii traumatizați pentru a-i ajuta în instanță.

Copiii, victime sau făptuitori, au fost implicați în dezvoltarea unui instrument digital de evaluare a asistenței juridice. De asemenea, prin intermediul consiliilor consultative pentru copii (CCC), ei  au luat parte la proiectarea și dezvoltarea unor materiale creative de conștientizare privind drepturile tinerilor suspectați sau acuzați. Unii dintre ei au venit cu propuneri constructive: ”Eu cred că ar fi util un website unde copiii și tinerii din penitenciare să afle mai multe despre avocații care îi reprezintă și psihologii care  i-ar putea  ajuta.” (Bogdan Giubega, membru CCC)

Proiectul Clear Rights a implicat o muncă de echipă la care au participat, alături de Fundația Terre des hommes: Centrul de Detenție Craiova, Serviciul de Probațiune Dolj, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Dolj, Colegiul Național al Asistenților Sociali din România (CNASR) - filiala Dolj, Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului ACTEDO.

Proiectul coordonat de Fundația Terre des hommes a avut o durată de doi ani, a fost implementat în Ungaria, Romania, Belgia, Franța și Olanda și a fost finanțat din Programul ”Justiție” (2014-2020) al Uniunii Europene.