Programul de sprijin pentru familiile ucrainene refugiate în România

ukr

De la începutul războiului în 2022, Terre des hommes România s-a străduit să răspundă nevoilor imediate ale copiilor, tinerilor și mamelor care sosesc în România în ceea ce privește protecția, sănătatea mintală și sprijinul psiho-social, precum și asistența individuală adaptată pentru situații diferite.

Am oferit asistență socială familiilor ucrainene fie individual, fie în parteneriat cu centre rezidențiale pentru refugiați și alte ONG-uri. De-a lungul anului 2022 am colaborat cu cca. 12 centre care găzduiesc familii și ajută părinții cu produse și informații esențiale pentru a le integra și ghida din punct de vedere medical, profesional, legal.

Mulțumită donatorilor și partenerilor noștri, am putut face mult mai mult nu doar la București, ci și la Constanța și Brașov. Dorim să mulțumim partenerului nostru  Centrul de Resurse Civice Constanta pentru organizare și implementarea activităților în regiune.

În țară și în București au fost organizate /create pe parcursul anului 2022 : o școală de vară, tabere de agrement în mai multe locații,  un laborator cu tehnologie 3D, evenimente de socializare și integrare, ateliere care se dezvoltă talentele lor și să-i încurajeze să-și continue educația. Echipele noastre au oferit familiilor ucrainene șansa de a intra în legătură cu comunitatea română, oferindu-le totodată și mijloacele de a se ocupa de problemele practice și de a alina suferința cauzată de război și dezrădăcinare. Totodată, am informat constant și periodic părinții despre opțiuni educaționale pentru copiii lor, așa încât ei să prevină orice întrerupere a educației.

Pe lângă ajutorul material, ne-am dori să credem că am protejat în inimile copiilor, oferindu-le copilăria (înapoi). De asemenea, am încercat să oferim mamelor sprijin psiho-social, pentru ca ele să se adapteze la noile realități și să înceapă integrarea lor fără probleme. Și nu în ultimul rând, le-am oferit puțin timp să respire în liniște.

Cronologie

Din martie până în mai 2022 am creat spații prietenoase pentru copii în două zone de tranzit (autogara și gara din București) și am început activități în două centre rezidențiale administrate de autoritățile statului, unde organizăm activități plăcute pentru copii, sesiuni de terapie de grup cu copii și suport psiho-social (pentru mame și copii).

În primul rând, am încercat să promovăm un mediu sigur și jucăuș pentru copii, departe de grijile adulților. Am facilitat jocul între ei și împreună cu voluntarii, folosim metodologii specifice și acordăm o atenție sporită emoțiilor lor, astfel încât recreerea să garanteze incluziunea și participarea. Pe de altă parte, am informat și asistat părinții, am oferit diferite tipuri de truse individuale (cum ar fi pentru igienă), dar și prim ajutor psihologic la nevoie.

Întrucât sute de voluntari au sărit în toată România pentru a ajuta încă de la începutul crizei, Terre des hommes România a remarcat, de asemenea, că voluntarii au nevoie de îndrumare și am oferit materiale de instruire specifice nu numai voluntarilor noștri, ci am publicat și resurse online gratuite, disponibile pentru toată lumea. Educatorii sunt, de asemenea, instruiți în Mișcare, Joc și Sport, o metodologie dezvoltată de Terre des hommes în zonele afectate de război.

La sfârșitul lunii mai 2022, deja aproximativ 300 de copii foloseau săptămânal spațiile noastre din zonele de tranzit și 20 de copii spațiile din centrele semi-permanente.

În vară am început organizarea de evenimente dedicate familiilor și copiilor, precum și o școală de vară de o lună (august). Aici doar câteva imagini :mmmmm

Am demarat și campania de încurajare a părinților să continue educația copiilor lor în România, oferindu-le informații și exemple pozitive. Aici câteva clipuri.

Evenimentele au continuat în toamnă și iarnă, precum și asistența, în plus a fost amenajat și deschis (inițial pentru întâlniri cu copiii) un centru inedit : Resilience and Innovation Facility la București.

Aceste acțiuni de sprijin au fost implementate cu contribuția financiară a: Crisis and Support Center of the Ministry for Europe and Foreign Affairs of France, City of Zurich, Oak Foundation, Z Zurich Foundation, Swiss Solidarity și UNHCR (Agenția ONU pentru Refugiați).

Proiecte în derulare

Noutăți

  În discursul nostru public, textele noastre despre proiecte, documente și pagini online, vom folosi termenul „migrant”, în loc de imigrant -forma prin care în limba română se desemnează persoanele de alte origini care sosesc în țara noastră. Migrant este termenul folosit la nivel internațional (...
Copiii, indiferent de originea sau locația lor, necesită un mediu sigur în care să se dezvolte și să învețe. Astăzi, în cadrul celebrării Zilei Internaționale a Copilului, aproximativ 60 de copii din Ucraina au luat parte la un eveniment interactiv organizat de Terre des hommes România, dedicat...
Ne alăturăm European Mental Health Week pentru a sărbători Săptămână Europeană a Sănătății Mintale, în perioada 22-28 mai. Lansat sub egida Thriving together, evenimentul online își propune să aducă în lumină importanța sănătății mintale, acum și în fiecare zi. Pentru a sprijini creșterea gradului...
Fundația Terre des hommes a lansat miercuri, 1 martie, în București, un centru dotat cu tehnologie 3D, de creație și învățare prin joacă, special pentru copii și tineri ( 7 – 18 ani). Lansarea centrului a găzduit ateliere de creație și lucru manual, jocuri, dar și demonstrații de printare 3D și...
La începutul lunii martie, Fundația Terre des hommes a lansat Centrul de Reziliență și Inovare la București.  „Acest nou centru este un spațiu dotat cu tehnologie 3D, de creație și de învățare prin joacă, pentru copii și tineri care au vârsta cuprinsă între 7 și 18 ani. Centrul de Reziliență și...
Un nou proiect a fost lansat pentru a consolida capacitatea profesioniștilor care nu lucrează în domeniul sănătății mintale și al sprijinului psiho-social (Mental Health and Psycho Social Support - MHPSS) de a răspunde nevoilor de bază în materie de sănătate mintală ale populațiilor de migranți....

Publicații

Aceasta este o broșură ilustrată originală (în lb engleză) despre modul în care Terre des hommes a sprijinit copiii și familiile ucrainene din România. Este scrisă din perspectiva copiilor care le povestesc taților rămași acasă despre experiența lor în România. Textele au fost create din relatări...