De la începutul războiului în 2022, Terre des hommes România s-a străduit să răspundă nevoilor imediate ale copiilor, tinerilor și mamelor care sosesc în România în ceea ce privește protecția, sănătatea mintală și sprijinul psiho-social, precum și asistența individuală adaptată pentru situații diferite.
Am oferit asistență socială familiilor ucrainene fie individual, fie în parteneriat cu centre rezidențiale pentru refugiați și alte ONG-uri. De-a lungul anului 2022 am colaborat cu cca. 12 centre care găzduiesc familii și ajută părinții cu produse și informații esențiale pentru a le integra și ghida din punct de vedere medical, profesional, legal.
Mulțumită donatorilor și partenerilor noștri, am putut face mult mai mult nu doar la București, ci și la Constanța și Brașov. Dorim să mulțumim partenerului nostru Centrul de Resurse Civice Constanta pentru organizare și implementarea activităților în regiune.
În țară și în București au fost organizate /create pe parcursul anului 2022 : o școală de vară, tabere de agrement în mai multe locații, un laborator cu tehnologie 3D, evenimente de socializare și integrare, ateliere care se dezvoltă talentele lor și să-i încurajeze să-și continue educația. Echipele noastre au oferit familiilor ucrainene șansa de a intra în legătură cu comunitatea română, oferindu-le totodată și mijloacele de a se ocupa de problemele practice și de a alina suferința cauzată de război și dezrădăcinare. Totodată, am informat constant și periodic părinții despre opțiuni educaționale pentru copiii lor, așa încât ei să prevină orice întrerupere a educației.
Pe lângă ajutorul material, ne-am dori să credem că am protejat în inimile copiilor, oferindu-le copilăria (înapoi). De asemenea, am încercat să oferim mamelor sprijin psiho-social, pentru ca ele să se adapteze la noile realități și să înceapă integrarea lor fără probleme. Și nu în ultimul rând, le-am oferit puțin timp să respire în liniște.
Cronologie
Din martie până în mai 2022 am creat spații prietenoase pentru copii în două zone de tranzit (autogara și gara din București) și am început activități în două centre rezidențiale administrate de autoritățile statului, unde organizăm activități plăcute pentru copii, sesiuni de terapie de grup cu copii și suport psiho-social (pentru mame și copii).
În primul rând, am încercat să promovăm un mediu sigur și jucăuș pentru copii, departe de grijile adulților. Am facilitat jocul între ei și împreună cu voluntarii, folosim metodologii specifice și acordăm o atenție sporită emoțiilor lor, astfel încât recreerea să garanteze incluziunea și participarea. Pe de altă parte, am informat și asistat părinții, am oferit diferite tipuri de truse individuale (cum ar fi pentru igienă), dar și prim ajutor psihologic la nevoie.
Întrucât sute de voluntari au sărit în toată România pentru a ajuta încă de la începutul crizei, Terre des hommes România a remarcat, de asemenea, că voluntarii au nevoie de îndrumare și am oferit materiale de instruire specifice nu numai voluntarilor noștri, ci am publicat și resurse online gratuite, disponibile pentru toată lumea. Educatorii sunt, de asemenea, instruiți în Mișcare, Joc și Sport, o metodologie dezvoltată de Terre des hommes în zonele afectate de război.
La sfârșitul lunii mai 2022, deja aproximativ 300 de copii foloseau săptămânal spațiile noastre din zonele de tranzit și 20 de copii spațiile din centrele semi-permanente.
În vară am început organizarea de evenimente dedicate familiilor și copiilor, precum și o școală de vară de o lună (august). Aici doar câteva imagini :mmmmm
Am demarat și campania de încurajare a părinților să continue educația copiilor lor în România, oferindu-le informații și exemple pozitive. Aici câteva clipuri.
Evenimentele au continuat în toamnă și iarnă, precum și asistența, în plus a fost amenajat și deschis (inițial pentru întâlniri cu copiii) un centru inedit : Resilience and Innovation Facility la București.
Aceste acțiuni de sprijin au fost implementate cu contribuția financiară a: Crisis and Support Center of the Ministry for Europe and Foreign Affairs of France, City of Zurich, Oak Foundation, Z Zurich Foundation, Swiss Solidarity și UNHCR (Agenția ONU pentru Refugiați).