Sport și mișcare în integrarea copiilor ucraineni (IURTS)

copii la sport

În România și Polonia, cele două țări pilot din proiectul IURTS (Integration of Ukrainian Refugees through Sport), profesorii de educație fizică învăță împreună activități și practici noi menite să-i ajute pe elevii ucraineni la ore. Misiunea principală este de a le oferi mai multă încredere în sine - și dincolo de orele de educație fizică – o abilitate importantă în procesul lor de integrare într-o țară nouă.

Profesorii implicați în proiect vor colecta cele mai bune practici și vor vrea materiale pentru a sprijini eforturile de integrare a copiilor ucraineni prin intermediul sportului, cu accent pe colaborarea cu școli și cluburi sportive.

„Deși în lume se vorbesc peste 6000 de limbi, fiecare copil înțelege limbajul corpului", spune Jakub Kalinowski, președinte al Fundației V4Sport (Volunteers for Sport Foundation) din Polonia, organizație parteneră în proiect. „Trebuie să folosim puterea sportului pentru a aduce copiii împreună și pentru a promova o mai mare integrare și înțelegere", spune Kalinowski.

„Sportul joacă un rol imens în aducerea comunităților împreună. Comunitatea sportivă de bază din Polonia și România are un istoric extraordinar atunci când vine vorba de sprijinirea nevoilor refugiaților ucraineni. Dar recunoaștem că este încă nevoie să dezvoltăm capacitățile organizațiilor sportive de bază pentru a sprijini refugiații prin sport și activitate fizică, care oferă confort și relaxare.", declară Saska Benedicic Tomat, șeful de proiecte al organizației International Sport and Culture Association (ISCA).

Partenerii Terre des Hommes, în acest proiect, sunt: Fundația V4Sport, (Polonia), International Sport and Culture Association (ISCA), Asociatia Județeană „Sportul pentru Toți” din Suceana (România), Universitatea din Cassino și Lazio de Sud (Italia) și organizația Laureus Sport for Good (Marea Britanie).

În 2024, Terre des hommes România va continua sa aibă rolul de expert în domeniul promovării standardelor privind protecția copilului. Se va ocupa de desfășurarea sesiunilor de coaching pentru instrumentele MGSC (Movement, Games, Sports and Creativity) adoptate de cei 15 profesori de educație fizică și sport, participanți la sesiunea de formare în noiembrie 2023, la Suceava. 

Movement, Games, Sports and Creativity (MGSC) este o metodologie care utilizează sportul, jocurile și creativitatea ca instrument psihosocial pentru a dezvolta în cele din urmă abilitățile personale și sociale ale copiilor vulnerabili. 

În plus, ne-am propus să ne alăturăm inițiativei de a pilota instrumentele MGSC, parte din manualul educațional al IURTS, și în București, astfel extinzând zona geografică, care includea până acum școli din Suceava și Polonia.  

IURTS este co-finanțat de programul Erasmus+ Sport Cooperation Partnerships.

eu
Erasmus+ Sport Cooperation Partnerships